Bacillus subtilis CU1 - Probiotyczne wzmocnienie

Probiotyki to temat, który będzie się tutaj przewijał bardzo często, nie tylko ze względu na mój zawód, ale także ze względu na ich możliwości. Jednakże ogólny temat o probiotykach poruszę kiedy indziej. Parę suchych informacji: ok. 1,5-2kg znajduje się mikroorganizmów w naszym przewodzie pokarmowym. Pełnią bardzo ważne funkcje, od trawienia po wytwarzanie szeregu różnych substancji, które odpowiadają m.in. za odporność naszego organizmu, stan nabłonka jelit czy naszego samopoczucia. Pożyteczne drobnoustroje, głównie bakterie, w wyniku m. in. konkurencji o siedlisko jakim są jelita, chronią nas przed niepożądanymi drobnoustrojami. Jeszcze jest kwestia proporcji "pożytecznych" bakterii, ale to też temat na kiedy indziej. Kiedy mówimy o mikroorganizmach, bądź ich skupienia to nazywamy je mikrobiotą, bądź mikrobiomem. Powszechnie króluje słowo "mikroflora", którego nie jestem w stanie zdzierżyć. Mikroflora jest przestarzałym terminem, a także sama nazwa obecnie kłóci się z tym, czym są bakterie, grzyby czy inne mikroorganizmy. Dlatego proszę, naprawdę o nieużywanie tego, według mnie, tragicznego terminu. Chciałbym, by producenci suplementów i leków również przeszli na nowe nazewnictwo, ale hajs musi się zgadzać. Dodam jeszcze tylko, że "CU1" jest to nazwa szczepu, jakiekolwiek oznaczenia literowe, bądź liczbowe występujące po nazwie gatunku, oznaczają szczep. Oznacza to, że jest to ten sam gatunek, ale pojedyncze cechy między bakteriami mogą się różnić, tak jak my należymy do tego samego gatunku, ale każdy posiada swoje unikalne cechy, podobnie jest w przypadku mikroorganizmów.

Abstrahując od tego, przejdźmy do głównego bohatera(-ki?) tego posta. Bacillus subtilis CU1 jest to bakteria, przetrwalnikująca laseczka, głównie tlenowa. Sam gatunek Bacillus subtilis jest powszechnie wykorzystywany przy testach sprawdzających skuteczność systemów sterylizujących korzystających z temperatury ~65°C oraz 80°C (o określonym czasie inkubacji oczywiście). Ze względu na swoją zdolność do wytwarzania form przetrwalnych, mają możliwość przetrwania tak wysokich temperatur, jednakże nie stanowią zagrożenia dla człowieka.1 Chociaż odpowiadają za nieprzyjemne zmiany dotyczące pieczywa, takie jak śluzowacenie.

Z racji tego, że nie stanowią zagrożenia dla człowieka, to  może mogą być dla niego przydatne? W przypadku tego szczepu zauważono znaczące właściwości dla zdrowia człowieka, a konkretnie układu immunologicznego. Przyjmowanie tego probiotyku powoduje zwiększoną produkcję immunologublin IgA, które znajdziemy głównie w surowicy oraz wydzielinach organizmu, znajdujących się w przewodzie pokarmowym i błonach śluzowych m. in. jamy ustnej, nosa czy oskrzeli. Przeciwciała te odpowiadają za jeden z pierwszych kontaktów z potencjalnymi patogenami, i uniemożliwiają kolonizację drobnoustrojów niepożądanych w naszych organizmach poprzez utrudnianie im adhezji do błon śluzowych. Mają zdolność do aglutynacji bakterii, czyli zbijania komórek w grupki. Adsorbują antygeny pokarmowe, a także neutralizują toksyny, enzymy i inne substancje niepożądane, wytwarzane przez drobnoustroje. Niektórym bakteriom umożliwia jednak lepszą kolonizację organizmu, dotyczy to głównie bakterii pożytecznych.

Więcej IgA oznacza wydajniejsze "wyłapywanie" nieprzyjaznych gości czy ich produktów przemiany materii, z tego powodu probiotyk ten może mieć potencjalne znaczenie w profilaktyce chorób takich jak przeziębienie czy innych infekcji, układu oddechowego jak i pokarmowego, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności ludzi w otoczeniu. Jeżeli nie w profilaktyce to przynajmniej w rekonwalescencji.

Badania prowadzone na zdrowych osobach starszych wykazały mniej infekcji układu oddechowego u osób, które przyjmowały ten probiotyk, w porównaniu z osobami przyjmującymi placebo. Oczywiście zanotowano przy tym wzrost przeciwciał IgA, wynoszący nawet 45%.Drugie badanie, co prawda na myszach, ale warto o nim wspomnieć, wykazało działanie przeciwgrypowe.3

Takie rozwiązanie może przynieść potencjalne korzyści, szczególnie w okresie zimowym. Nie wertowałem rynku suplementów w poszukiwaniu mono-kultury w produkcie, z tego względu, że oczywiście jedna z bardziej przeze mnie lubianych firm, posiada w swojej ofercie produkt, który zawiera nie tylko Bacillus subtilis CU1, ale także mieszankę innych szczepów, które również mają na celu wzmocnienie układu immunologicznego, organizmu oraz zwiększenia produkcji immunoglobulin IgA.

Produkt od Life Extension Florassist Immune Health zawiera 2 miliardy Bacillus subtilis CU1 oraz 15 miliardów mieszanki następujących szczepów bakterii: Bifidobacterium lactis BS01; Lactobacillus plantarum LP01; Lactobacillus plantarum LP02; Lactobacillus rhamnosus LR04; Lactobacillus rhamnosus LR05.

Life Extension - Florassist Immune Health

Zdolności mikroorganizmów do produkcji różnych substancji wykorzystuje się szeroko, nie tylko w przemyśle, ale także u ludzi. Jednakże szerzej poruszę ten temat w innym poście.Wyżej wymienione bakterie, należą do bakterii produkujących kwas mlekowy, przez to nie tylko są w stanie wzmocnić odporność, ale także regulować mikrobiotę jelit w sposób dla nas przyjazny. 

Na koniec tylko wspomnę o tym, że probiotyki, jak część pewnie z Was już zdaje sobie sprawę, są wrażliwe na temperatury i przechowywanie może być trochę problematyczne.Większość teraz probiotyków jest na tyle stabilna, że nie wymagają chłodzenia, chociaż często byłoby wskazane. W przypadku bakterii z rodzaju Bacillus sp. takiej potrzeby zbytnio nie ma, spowodowane to jest ich zdolnością do tworzenia form przetrwalnych, które są w stanie przetrwać również kwaśne środowisko żołądka. Dodatkowo radzę zwracać uwagę na to czy kapsułki z probiotykiem są odporne na działanie kwasu żołądkowego, gdyż tylko w ten sposób bakterie wrażliwe na niskie pH panujące w żołądku, są w stanie dotrzeć do jelita cienkiego i grubego w stanie żywym.


Źródła:

1. Lefevre M, Racedo SM, Denayrolles M, Ripert G, Desfougères T, Lobach AR, Simon R, Pélerin F, Jüsten P, Urdaci MC. Safety assessment of Bacillus subtilis CU1 for use as a probiotic in humans. Regul Toxicol Pharmacol. 2017 Feb;83:54-65.
2. Lefevre M, Racedo SM, Ripert G, et al. Probiotic strain Bacillus subtilis CU1 stimulates immune system of ELDERLY during common infectious disease period: a randomized, double-blind placebo-controlled study. Immun Ageing. 2015;12(1):24.
3. Starosila D, Rybalko S, Varbanetz L, et al. Anti-influenza Activity of a Bacillus subtilis Probiotic Strain. Antimicrob Agents Chemother. 2017;61(7).

Brak komentarzy

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Obsługiwane przez usługę Blogger.